2016. aug 28.

Mikor érdemes elkezdni keresni a középsulit?

írta: K.Zs.S
Mikor érdemes elkezdni keresni a középsulit?

 Kezdeném azzal, hogy semmiképp sem egészséges ráerőltetni a gyerekre a szülő akaratát. Ha anyuka azt akarja, Pistike egy nagyon erős gimnáziumban tanuljon tovább, és Pistike ezt erősen ellenzi, akkor ebből nem fog sok jó kisülni. Viszont ha ez pont fordítva van (Pistike erős gimnáziumba szeretne menni de anyuka és apuka ennek nem örül) akkor is ugyan ez a helyzet. Ha anyuka és apuka kicsi fia/lánya kiválaszt egy iskolát, inkább bizonyítsa azt be, hogy megy neki, mint az, hogy nem. Erre majd egy későbbi bejegyzésben visszatérek. 

 Mindenképp érdemes hetedik osztály elején tisztázni a gyermekkel, mennyire fontos lesz a hetedik év végi jegye a majdani felvételikor. Hetedikben szerveznek az iskolák pályaválasztási előadásokat amikre érdemes elmenni és már keresgetni a jövendőbeli iskolát. Persze nem várhatja el senki egy 13-14 éves embertől, hogy tudja mit szeretne tanulni, hiszen nagy valószínűséggel azt fogja csinálni egész életében. 

 Fontos szempont az is, hogy milyen képességei vannak. Ha pl. fel van mentve matekból akkor ne menjen ápolónőnek, vagy mérnöknek stb. Illetve a szorgalom sem elhanyagolható,  ha nagyon zűrös csemetével rendelkezik egy család akkor nem biztos hogy jó ötlet elengedni messzire, kollégiumba. Persze mindent meg lehet és meg is kell beszélni. 

 Szóval, ha hetedikben elkezditek keresni a középiskolát (igények, képességek, vágyak szerint) akkor nem kell semmit elsietnetek nyolcadikban. 

 Három iskolát kell majd megjelölni, így hármat mindenképpen gyűjtsetek össze és azt jelöljétek elsőnek amelyiket a legjobbnak ítélitek meg (közösen!!). 

 Ha olyan iskolát választottatok ami annyira messze van az otthonotoktól,  hogy nem éri meg minden nap reggel odautazni, iskola után pedig haza, akkor keresnetek kell egy kollégiumot.  De ez ráér majd nyolcadikban. 

 A talált sulikat érdemes kiírni egy noteszbe és a hozzájuk tartozó fontos dolgokat, ilyen pl. a felvételi (van-e szóbeli vagy esetleg írásbeli sem kell nekik, csak jegyek alapján döntenek).

studying-book.jpg

 

Szólj hozzá

keresés középiskola iskolatalálásésfelvételi